dimecres, 31 d’octubre del 2007

'El Sr. Perramon' dirigit per Antoni Chic

Amb referència a la reestrena de ‘El Sr. Perramon’ al teatre Romea, i a la noticia donada per TV3 per la seva col·laboradora Gemma Ruiz de que aquesta obra ja s’havia estrenat també al teatre Romea, com totes les altres obres de l’eximi autor, vull fer un parell de precisions:
1- L’obra es va estrenar al desaparegut Teatro Candilejas (Rambla Catalunya, 26) amb Joan Capri encapçalant un excel·lent repartiment d’actors entre els quals s’hi trobava la gran dama del teatre català Sra. Emilia Baró. En aquells moments, el Candilejas era dirigit per Ramir Bascompte i el sotasignant Antoni Chic. Es feien textos en castellà adreçats al públic jove i ‘progre’ de l’època. Ens varem reunir amb el gran autor Josep Maria de Sagarra que ens oferí estrenar la seva adaptació de ‘L’Avar’ de Molière que amb el títol de ‘El Sr. Perramon’ havia escrit per a Joan Capri. A la vegada va sugerir-nos savis consells : programar textos de categoria i en català. ’L’exit estava assegurat, i també, apujar els preus de les localitats, afegint el comentari: ‘els Chateaubriands estan molt cars!’. Tenia tota la raó, l’hi férem cas i l’èxit fou aclaparador.
2- Respecte a la dramatúrgia d’aquesta reestrena al Romea, em remeto a un fragment del text de presentació escrit per l’il·lustre dramaturg. (també en castellà, es clar!) : ‘no pude acercar (el text) hasta 1960 porque las costumbres y disciplinas domésticas de hoy chocan demasiado con las del tiempo del Tratado de los Pirineos. En cambio este choque es apenas perceptible, si nos situamos bajo la romantica luz de gas y vestimos con el miriñaque el pudor y la timidez de las hijas de familia’En aquestes circumstancies, i moltes mes que farien massa llarg aquest text, es va estrenar ‘El Sr. Perramon’ al Teatro Candilejas i vaig ser molt feliç de poder-la dirigir. Una experiència inoblidable, moltes gracies. Antoni Chic

1 comentari:

Anònim ha dit...

Gràcies per l'ampliació. Jo només sabía que era una versió de L'avare.