Aquests dies se’n parla molt de Casa Leopoldo,
establiment de restauració que en les dècades dels 50 i dels 60 passava per ser
un dels millors de Barcelona tant per la qualitat del menjar com per la seva
exorbitant quantitat.
Se’n parla perquè fa pocs mesos va tancar les portes
per problemes econòmics i també perquè un restaurador molt conegut a la ciutat
se’l queda, conservant el nom i el ambient de tipisme històric de la seva
decoració així com intentar fer una carta molt similar a la que l’havia fet famós
internacionalment.
La meva família, de la branca Julián, te lligams molt íntims amb aquest restaurant
per connexió familiar ja que el meu pare era cosí germà de la seva propietària
l’Elvira Sancho Julián dona de Leopoldo Gil.
Tant l’Elvira com el seu home eren de l’Aragó d’uns
pobles veïns de Terol, ella de Mosqueruela, lloc penjat a les muntanyes del
Maestrat, d’on també ho era el meu avi, fugint de la la gana i de la misèria
com tanta gent en aquells foscos anys.
El matrimoni Leopoldo & Elvira van posar una
senzilla casa de menjars al barri xino, carrer Sant Rafael, ella a la cuina i
ell servint taules i també portant la barra del bar, cosa que no va deixar de
fer fins l’últim dia de la seva vida.
El matrimoni van tenir dos fills en Germán i l’Alicia
que també, en créixer, treballaren al restaurant, ell en el servei de
taules i ella en cuina i taules, en la postguerra
dels anys 40, en German ja era un xicot que tenia la afició per la tauromàquia com
a professional, ja que volia ser torero,
cosa que el meu pare va influir molt directament perquè deixes aquells somnis
de joventut i obrint-li els ulls de que el seu futur estava en portar el
restaurant ajudant als seus pares.
Quan en German pren la gran decisió de la seva vida i
deixà els toros, com a torero, clar, ja que l’afició la va portar dins la sang
tota la seva vida, comença a donar un aire nou al negoci familiar i amb bons contactes
al mercat de la Boqueria porta a casa el millor menjar i augmenta la mida de
les racions pels clients.
Moments de estraperlo, corrupció y gana enrederida fan
que Casa Leopoldo es faci famós, mica en mica i la gent de la part alta de Barcelona
així com també baixaven al Liceu no es hi feia basarda el baixar igualment a
menjar a un molt bon restaurant encara que estigues el ple barri xino.
El German es casà am una veïna la Rosa, una dona dolça
i carinyosa que també va anar a parar a la cuina ajudant a l’Elvira i altres
cuiners que van tenir que anar agafant.
L’altra filla l’Alicia ja era una noia per merèixer,
la il·lusió més gran de l’Elvira la seva mare fou que la noia es podes casar
amb el meu germà Ricardo, ja que per edat li anava molt bé i a més a més era
molt guapo i educat, però en Ricardo ja s’havia fixat intensament en la Roser i
no hi va haver res a fer. Anys més tard, potser 25 o així, quan anàvem a fer un
apat al restaurant, l’Alicia ja vídua sempre preguntava pel meu germà Ricardo i
quan li donava explicacions sobre la demanda feta, se l’il·luminava la cara
sense dissimular. No va tenir fills en el seu matrimoni.
El matrimoni gran Leopoldo i Elvira, van quedar sempre
en el restaurant com figures simbòliques encara que la feina grossa ja no la
feien ells, també es van annexionar els dos locals adjacents de cada cantó del
primitiu restaurant per engrandir el negoci, la decoració més o menys sempre fou
la mateixa, toreros, bodegons marines i paisatges, mai va ser un lloc elegant però
sí que es podia considerar un lloc típic com ho eren altres noms coneguts de l’època,
Los caracoles, Can Costa a la Barceloneta o Les set portes, nomes per dir-ne
uns quants.
No cal dir que entre la clientela del restaurant
sempre hi van ser en lloc destacat els toreros que havien vingut a fer la seva
feina a La Monumental.
En German i la Rosa van tenir una única filla la
Rosita, que també amb la seva fal·lera de casoris l’Elvira li hagués agradat
que jo em cases amb la neta i única hereva, un bon partit, però els meus gustos ja definits van fer
impossible aquell encontre.
A casa celebràvem quasi sempre, totes les anades a
restaurant a casa del parents, que sense deixar de pagar la factura ens feien
uns tractes preferencials e la reducció del preu i altres detalls, aquesta família,
tota ella, sempre han tingut present el que va representar els seus
començaments a la ciutat ajudats pel meu avi Mateo que ja estava aposentat a la
ciutat amb un treball digne a l’Ajuntament i la meva avia Ursula que és qui va
ensenyar a cuinar a la noi vinguda de pagès,
perquè es podes guanyar la vida a la gran ciutat.
A partir dels anys 70 hi ha un gran canvi en
l’historia del restaurant i es que un molt reconegut escriptor Vazquez
Montalban fa que el personatge principal de les seves novel·les, en Pepe
Carvalho anés a fer els menjars a Casa Leoplodo i com les novel·les foren d’un èxit
fulminant fins i tot amb versions cinematogràfiques el restaurant agafa un
altra mena de públic, el intel·lectual.
Rosa la neta, en veure això va potenciar molt aquesta
nova fornada de clients, i va recolzar el ambient literari per fer-los, a
escriptors i editors, clients habituals de la casa. Era freqüent veure a les
taules premis Nobel de literatura així com altres noms importants de les
lletres a nivell mundial.
Rosa, que també es va casar amb un torero de Portugal
i al cap de poc temps i embarassada d’una filla, va quedar vídua ja que el toro
el va agafar a la plaça de toros Monumental, un cop dur que va tenir un gran
impacte tant a la família com als diaris del moment, mai es va tornar a casar.
Els temps passen, totes les persones aquí mencionades
van morir i la Rosa es va quedar sola per portar el pes enorme d’un negoci com
aquest i desprès de 50 anys de lluitar com una fera per mantenir el establiment
i el mític nom, va decidir tancar i vendre. Va dir prou.
L’ultima gran celebració que vam fer a Casa Leoplodo
va ser per celebrar els 90 anys de la mare, la Rosita ens va col·locar en una
sala privada en el altell que hi ha a sobre de la cuina i que és la mateixa que
la seva avia Elvira ens posava quan jo de petit anava allí per fer el cap d’any,
ja que les altres festes sonades sempre les fèiem a casa ja que el meu pare era
molt seu en aquestes coses i la tradició é la tradició.
2 comentaris:
M'ha agradat molt llegir aquesta història familiar i penso que és un regal viatjar en el temps amb l'ajuda de les teves paraules i les teves imatges.Moltes gràcies Quique.
M ' ha encantat llegir aquesta ressenya històrica. Familiar . La casa Leopoldo forma part de la nostra vida , dels nostres records. . Gràcies a tu podem ampliar aquests records viscuts pels nostres familiars . Un aplaudiment a la nostra memòria històrica - familiar . Moltes gràcies , Quique , el meu estimat padrí .
Publica un comentari a l'entrada