dimecres, 9 de gener del 2019
FEDE: Musicals sense pare ni mare 3
George Gershwin (1898-1937)
Original Musical Plays:
Blue Monday (primera ópera del compositor inclosa en la "revue" "George's White
Scandals of 1922). Tinc dos versions.
Primrose-1924 (crec que tinc gravació))
Lady be good-1924 (esplèndida partitura, tinc gravacions i peli)
Tip Toes-1925 (tinc gravació)
Oh, Kay! (posiblement el millor musical de Gershwin, tinc gravació)
Strike up the band-1927 (molt bona partitura, tinc gravació)
Funny face-1927 (una meravella musical, tinc gravació i peli)
Rosalie-1928 (col.laborant musicalment amb Sigmun Romberg)
Treasure girl-1928 (tinc gravació)
Show girl-1929
Girl cracy-1931 (una de les millors partitures de Gershwin, tinc les tres pelis i varies grabacions)
Of Thee I sing-1931 (bona partitura per a un musical molt sofisticat, tinc gravació, primer musical premiat amb el Pulitzer))
Pardon my English-1933 (bon musical, tinc gravació)
Let'em eat cake--1933 (continuació de Of Thee I sinbg, bona partitura y argument políticament sofisticat, tinc gravació)
La seva vida (una mica prou corregida) va esser plasmada al "biopic" "Rhapsody in blue" (1945) on Robert Alda interpretava el compositor i Oscar Levant, el seu gran amic, se interpretava a si mateix. La TV americana ha fet diversos films dedicats a biografiar a Gershwin en 1972, 1973, 1974, 1985 i 1987, axis com variats monogràfics.
Vincent Youmans (1898-1946)
Ha esta un dels compositors de musicals americans amb cançons mes perdurables, inclús avui dia "I want to be happy", "Tea for two" i moltes altres es continuen cantant, gravant i versionant.
Two little girls in blue- 1921-musical (amb la col.laboració de Paul Lannin, va assolir el seu primer gran "hit" amb "Oh me, oh my").
Wildflower- 1923- musical (amb l'ajut de Herbert Stothart i dos "hits" : "Bambalina" i "April blossoms")
Mary Jane McKane- 1923- musical
Lollipop- 1923- musical (amb els •hits" "Love in a cottage" and "Take a little one step")
Oh, please!- 1926- musical (amb el "hit" "I know that you know")
Rainbow- 1928- musical
Great day- 1929- musical (amb els "hits" "Great day!" i "More than you know")
Smiles- 1930- musical (amb la meravellosa "Time on my hands")
Through the years- 1932- musical (amb "Drums in my heart")
Take a chance- 1932- musical (amb música de Nacio Herb Brown i Richard A. Whiting, va esser un fracàs, però Youmans va afegir 8 cançons i es va convertir en un èxit personal de Ethel Merman amb "hits" com "The life of the party", "Rise and shine", "You're and old smoothie" i "Eadie was a lady", aquestes dues últimes no eren de Youmans, però "Eadie..." va esser emblemàtica per a la "Merm")
Els seus dos mes grans èxits ("No, no, Nanette" i "Hit the deck" ) no poden esser inclosos car tenen antecedents teatrals i par el cine te molts tìtols coneguts com "Carioca" que tampoc entren en aquesta selecciò.
Noël Coward (1899-1973)
Una de les personalitats mes interessants de la cultura britànica del segle XX. Actor des-de els 12 anys, autor de comèdies i director, lletrista i compositor de cançons i finalment creador musical de "revues", comèdies amb cançons, musicals i una opereta.
Bittersweet-1928/1929- opereta (partitura molt agradable amb els "hits" "I'll see you again" i "If love were all" i portada al cine el 1940 amb Jeanette MacDonald i Nelson Eddy, tinc una versió de l'opereta, la peli i la banda sonora)
Cavalcade- 1931- comèdia amb cançons- 2 de Coward i 5 d'altres compositors (portada al cine en 1933, tinc la peli)
Tonight at 8:30"- 1935/1936- (originalíssim cicle de 10 comèdies, 4 de elles comèdies musicals amb "hits" com "We were dancing", "Has anybody seen our ship?" amd "Play, orchestra, play")
Operette- 1938- musical (pesi al títol, amb el "hit" "The stately homes of Englamd")
Pacific 1860- 1946- musical (partitura poc inspirada, tinc la versió original)
Ace of clubs- 1950- musical (bona partitura i diversos "hits", la orquestra la dirigia Mantovani)
Sail away- 1961- musical (probablement el mes important de la seva producció, s'ha revisat moltes vegades, tinc la versió original i un altra, amb el super "hit" "Why do the wrong people travel?" que Elaine Strtich va convertir en el seu "himne" fins que no va estrenar "The ladies who lunch" de "Company", musical de Stephen Sondheim)
No existeix fins al present un "biopic" dedicat a ell, però en "Star!" (1968), vehicle a la major gloria de Julie Andrews fen de la llegendària estrella del musical Gertrude Lawrence, el seu amic Noël Coward es interpretat per en Daniel Massey.
Kurt Weill (1900-1950)
En aquest compositor s'han de tenir en conte els treballs fets primer a Alemanya de 1919 fins a 1935 i desprès als Estats Units des-de 1935 fins a 1950. Compositor trencador, compromès políticament i a mes a mes jueu que va tenir que fugir del seu país amb la seva dona la actriu/cantant Lotte Lenya. Les seves primeres obres son producte de la col.laboració amb Bertold Brecht i li varen donar notorietat i situar a la esquerra política alemanya. Abans de dedicar-se al musical va composar una sèrie d'òperes i ballets, amb èxits com "Mahagonny" i "Dre Dreigroschenoper" .
Der Silbersee"- 1933- musical (tinc una versió en CD amb Joel Grey)
Marie Galante- 1934- musical (tinc una versió)
Der Kuhhandel-1934- opereta
Ya en els Estats Units:
Lady in the dark- 1941- musical (un dels millors musicals de tots els temps, tinc varies versions, començant per una selecció amb el repartiment original, així com la versió de cine i la de TV, no té cap cançó dolenta o mediocre, es una obra mestra, amb perles com "My ship" o "The saga of Jenny") Love life- 1949- musical (no existeix registre original, com també passa amb "Where`s Charley?" de Loesser, car els estudis de gravació eren en vaga, el hit "I remember it well" te el mar¡teix text de la cançó de "Gigi" car Alan Jay Lerner era el mateix lletrista i li va agradar per el film, amb nova música de Loewe)
Al 2002 Alemanya va rodar un film amb entrevistes i fragments documentals de Kurt Weill amb el títol "Kurt Weill", tothom que sortía feia de si mateix, per tant no es un autèntic "biopic".
Arthur Schwartz (1900-1984)
No mes per la meravellosa melodia "Dancing in the darg" (de la llegendària "revue" de 1931 "The band wagon", plena d'èxits, ja mereixeria esser recordat, però en el seu interminable "output" de cançons hi ha "That's entertainment!", composada per a el film "The band wagon"-1953, i que si ha convertit en el himne oficial del cinema. Natural de Brooklyn (N.Y.) es un dels mes grans compositors de Broadway i del West End, especialment per les seves "revues".
Virginia- 1937- musical
Between the devil- 1937- musical (amb els llegendaris "hits" "I see your face before me", el còmic "Triplets" i el etern "By myself", no existeix gravació completa, però tinc aquests títols, per diversos cantants i els dos últims dins de la banda sonora del fabulós film "The band wagon")
Stars in your eyes- 1939. musical (un dels èxits menors de Ethel Merman amb Jimmy Durante, amb els "hits" "I'll pay the check" i "It's all yours", tinc gravacions de cançons sueltes)
By the beautiful sea- 1954- musical (partitura molt agradable, sense cap "hit" destacable, a major gloria de la llegendària Shirley Booth, tinc la gravació original) La major part dels seus musicals tenen antecedent i no poden esser inclosos.
Va composar molt per al cinema i va poder veure com els seus temes continuaven interpretant-se durant tota la seva vida i encara ara.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada